24-10-05

WILMA RAAST OVER FLORIDA

- De orkaan Wilma heeft maandagmiddag de kust van de Amerikaanse staat Florida bereikt. Dat gaat gepaard met windstoten van meer dan 200 kilometer per uur en stortregens. De Amerikaanse president George W. Bush heeft de noodtoestand aangekondigd voor de staat. In Cuba staan ondertussen grote delen van de hoofdstad Havana onder water na de doortocht van WilmaNadat Wilma de kust van Florida bereikte, heeft de orkaan wel aan kracht ingeboet. Het gaat momenteel om een orkaan van Categorie 2, met windsnelheden tot 170 kilometer per uur.Wilma eiste zeker al een leven in Florida: in Coral Springs kwam een man onder een vallende boom terecht. De eilandengroep Florida Keys staat voor een groot deel onder water na de doortocht van Wilma. Momenteel zitten meer dan 2,5 miljoen mensen zonder stroom in Florida. De elektriciteitsmaatschappij Florida Power and Light zag zich door de komst van Wilma immers verplicht drie kerncentrales stil te leggen.

20:17 Gepost door centdollar | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

WILMA RAAST OVER FLORIDA

Bush kondigt noodtoestand af Florida, overstromingen op Cuba De Amerikaanse president George W. Bush heeft maandag de noodtoestand afgekondigd voor de staat Florida naar aanleiding van de doortocht van orkaan Wilma. Hierdoor kan de zuidelijke staat aanspraak maken op federale overheidssteun.Wilma trok maandag door Florida na maandagochtend de westkust van de deelstaat bereikt te hebben. Daardoor kwamen meer dan twee miljoen gezinnen zonder stroom te zitten. De orkaan haalde windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur, maar die snelheden namen wel af naarmate de storm verder landinwaarts ging. Minstens één persoon kwam al om het leven door de doortocht van Wilma. In de nacht van zondag op maandag zette orkaan Wilma heel wat gebieden in het westen van Cuba blank. In Havanna drong water vanuit de zee zowat 500 meter de stad in, zo meldden de autoriteiten. De wervelstorm blies met windsnelheden tot 200 km per uur reusachtige golven tegen de noordelijke kusten van Cuba. Vooral in de wijk Vedado, waar vele ambassades gevestigd zijn en veel buitenlanders wonen, was er heel wat schade.

20:15 Gepost door centdollar | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

WILMA RAAST OVER FLORIDA

NAPLES - De orkaan Wilma beweegt zich met een snelheid van zo'n veertig kilometer per uur voort over de Amerikaanse staat Florida. De orkaan nam in de loop van de dag in kracht af en wordt nu nog tot categorie 2 gerekend. Niettemin haalt Wilma nog steeds rukwinden tot 200 kilometer per uur.Vanmorgen bereikte Wilma de kust van Florida en eiste daar zijn eerste slachtoffer. In Coral Springs kwam een man onder een omvallende boom terecht, aldus de krant Miami Herald.De orkaan bereikt naar alle verwachting in de loop van de avond de Atlantische kust ter hoogte van Palm Beach County. Het oog van de orkaan zou zo'n 100 kilometer diameter hebben. Naar schatting 1,6 inwoners van Florida zitten tijdelijk zonder stroom omdat drie kerncentrales zijn stilgelegd uit preventie.President George W Bush heeft de noodtoestand in Florida afgekondigd en maakt geld vrij voor de getroffen staat. ,,We hebben voedsel, medicijnen, communicatiemateriaal en reddingsteams klaarstaan. Er komt een nauwe samenwerking met de locale autoriteiten om de gevolgen van de orkaan op te vangen'', aldus Bush.

20:11 Gepost door centdollar | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |